Skøder

Vi anbefaler at du aldrig på kompromis med kvaliteten af dit skødetov. Dine sejl er bådens motor og korrekt trim og styring af vindens kraft kan gøre en kæmpe forskel. Her kommer dit skødetov ind i billedet. Det samme gælder for alle skøde typer; Storsejlsskøde, Spilerskøde, Genuaskøder og fokkeskøder.

Få et godt greb i dit skødetov. Kig på dine hænder og prøv af forskellige størrelser på tov værk; eksempelvis er en 8 mm skødetov ofte rigelig stærk til formålet, men knap så god at have i hænderne. Det er simpelthen for småt. Vi anbefaler du anskaffer skødetov mellem 10-16 mm. 12 mm er den mest normale. Dobbeltjek med dine blokke og spilkopper hvad de er lavet til, så undgår du at lave et øv køb.

Stræk kraft er en anden vigtig faktor når det kommer til skødetov. Groft set findes der 2 grupper af skødetov. Polyester baseret og Dyneema (Spectra) baseret. Polyester har stræk mellem 3-5% og Dyneema har max 1%. Lad os tage et praktisk eksempel. Dit skøde er 5 meter langt og der kommer pludselig ekstra kraft på skødet. Dyneemaen vil give sig 5 cm hvor imod Polyester skødet vil give sig op til 25 cm. Dette ekstra stræk påvirker dit sejltrim. Ønsker du altid at bevare dit trim så skal du vælge Dyneema skødet, mens hvis du ønsker at der gerne må være lidt stræk så vil Polyester være det rigtige skøde for dig.Loading...