Tovværk

Hos webbaad.dk har vi kun det bedste tovværk til både og andre områder i det maritime miljø.

Skal noget fibermateriale vinde prisen "bedst til prisen" så er det polyester. Dette er tovværkets arbejdshest nr. 1, og det mest benyttede til tovværk. Polyester har høj holdbarhed over for solens ultraviolette lys. Den er stærk og kinker ikke, selvom den er forstrukket i fremstillingen.

Når du skal købe nyt tovværk til din båd er der flere vigtige ting du bør overveje. Det vigtigste er kvaliteten af dine sejl og dine ambitioner.
Hvis du har købt gode formstabile sejl, nytter det ikke noget hvis dine fald giver efter som en "elastik". Vi anbefaler at du altid køber gode fald og skøder hvis du en gang i mellem sejler med på en kapsejlads eller hvis du er en seriøs tursejler

Vælger du et godt fald, skal du kigge dig godt for. Et Dyneematov er ikke altid et godt Dyneematov. For at lave nogle billigere liner, bruger producenterne ofte mindre af den dyre Dyneemakerne. Det du skal holde øje med og sammenligne er tovets brudstyrke. 

HMPE-High Modulus Polyethylene, er den tekniske betegnelse for dyneema og spectra fibre. Materialet kendetegnes ved en ekstrem høj Brudstyrke og lav strækning. En 10 mm line i ren dyneema fiber har en Brudstyrke på 11 tons! Sådanne kræfter bliver aldrig aktuelle selv under de hårdeste kapsejladser. Trækkraften i et genuaskøde på en typisk 33 fods båd bliver sjældent over 500 kilo. Poly-Ropes anvender ofte dyr dyneema som kerne og fletter et eller flere lag polyesterstrømper på. Mange sejlere begynder nu at anvende dyneema som storsejlsfald uden wirer – selv på de større både.

Forlæng levetiden på dit tovværk
Du kan forlænge levetiden på dit tovværk på flere måder.
Tag tovværket ud af masten om vinteren og vask det i ferskvand.
Hæng det  et tørt sted vinteren over.
Det er også en god idé at takle og brænde enderne, når de begynder at flosse.
Du skal selvfølgelig også sikre dig at alle splitter og skarpe genstande på båden er tapet til. Bare en lille lus i strømpen vil give tovværket en væsentligt kortere levetid.

Tegn på at dit tovværk er ved at være slidt
Sol og saltvand er hårdt for tovet. Det kan tydeligt ses på farverne i tovværket. Har det siddet meget i sollys, vil det blive falmet og gråt. 

Selvom et godt brugt stykke tov er behageligt at røreved, fordi det får en "lodden" overflade med tiden, er det måske ikke så godt. Knækkede polyesterfibre giver nemlig ofte denne effekt.

Strømpen strækker sig normalt mere end kernen. Men konstruktionen af tovet skal gerne holde sammen på det, når der er hårdt træk på. Glider strømpen for let og kan aflasteren ikke længere holde det fast, er kernen og strømpen måske "vokset fra hinanden".

- Fortøjningstov
- Fortøjningsfjedre
- Ankertov
- Skøde-/faldtov
- Fenderline
- Flagline
- Elastiksnor
- Dyneema line
- Jolletov
- Taklegarn
- Splejsning

Loading...